Tarta brokułowa, zwana podłogową:)

Jakiś czas temu zaprzyjaźniony z klubem, w którym wtedy pracowałam didżej, dowiedziawszy się o bardzo niecnym, uprawianym przeze mnie procederze niejedzenia mięsa, rzekł był ”To jak to, kurwa..co ty tylko brokuły wpierdalasz??”
A tak. Między innymi.Przepis dla Amona.

250 g mąki
Pół kostki masła
3 jajka
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Brokuły, około pół kilograma
Pół szklanki śmietany
100 -200 gram startego żółtego sera (na fotach dodatkowo są plasterki oscypka.Po krakowsku, hej)
Pieprz i czosnek i sól

Ciasto- do mąki dodać masło, podziabać, podziabac aż się połączy.Wbić jedno jajko, dodać sól, olej i zagnieść ciasto.(we wszystkich prawie  przepisach na kruche ciasto z jakimi się spotykam jest uwaga żeby ciasto zagnieść szybko.Kiedyś się tym stresowałam, popierdalałam jak króliczek strasznie się spinałam, bo jak szybko to szybko! Nie ma to większego znaczenia, powiem wam z doświadczenia.A zagniatajcie se powoli, co to komu szkodzi?Ja przynajmniej nie zauważyłam różnicy.Być może ma to jakiś sens,ale bez przesady c’nie?)No więc jak już zagniecione w tempie dowolnym, formujemy z niego kulę i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
Brokuły gotujemy, miksujemy, albo znęcamy się nad nimi widelcem.Okrągłą foremkę smarujemy oliwą.Ciasto próbujemy rozwałkować i wyłożyć nim formę.Jest to sprawa ciężka.kruszy się, łamie i nie chce współpracować.W ogóle się tym nie przejmujcie, trzeba je na siłę ułożyć na dnie formy i posklejac paluchami.W pieczeniu i tak się wszystko ładnie połączy.
Pozostałe nam dwa jajka roztrzepujemy(rozkłócamy, jak mówią niektórzy, co jest ładne) ze śmietaną, dodajemy żółty ser, pieprz sól i czosnek.Brokuły rozkładamy na cieście, zalewamy tym co powstało i pieczemy 4o minut w temperaturze 180 stopni.Zaglądamy co jakiś czas czy się nam ta stodoła nie pali, bo ja podaję czas potrzebny do pieczenia w moim piekarniku, który jak już wam wiadomo jest ….specyficzny.

Komentarze

Anonimowy pisze…
wyglada przepysznie.sprobuje.czy mozna dodac cebule?
Magda pisze…
z cebulą nie próbowałam,jakoś do brokułów bardziej pasuje mi czosnek.Ale chętnie dowiem się jak wyszło:)Powodzenia!

Popularne posty